Usvojen rekordni proračun općine Usora

 Danas, 18. siječnja 2019. godine održana je redovita 23. sjednica Općinskoga vijeća Usora. Dnevni red iz saziva dobio je jednuglasnu podršku. U dnevnom redu su bile sljedeće točke: 1.Usvajanje Zapisnika sa XXII (dvadesetdruge) redovite sjednice Općinskog vijeća Usora; 2.Vijećnička pitanja; 3.Obraćanje načelnika 4.Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća Usora za 2019. godinu; 5.Prijedlog Proračuna Općine Usora za 2019. godinu; 6.Prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Općine Usora za 2019. godinu; 7.Prijedlog Odluke o neposrednoj zamjeni nekretnina u vlasništvu Općine Usora; 8.Prijedlog Odluke o komunalnim naknadama; 9.Prijedlog Odluke o utvrđivanju vrijednosti boda komunalne naknade u Općini Usora za 2019. godinu; 10.Prijedlog Odluke o osnovnoj školi; 11.Izvješće o stanju gospodarstva u Općini Usora za 2017. i 2018. godinu.

Sve odluke, odnosno točke dnevnog reda su usvojene i podržane jednoglasno. Nije bilo diskusija. Kao najvažniju odluku istaknuli bi Proračun Općine Usora za 2019. godinu. Usvojen je u rekordnom iznosu od 5.413.000,00 KM. Ako možemo tako reći proračun je razvojni i investicijski. Preko 3 miliona je za razvoj odnosno kapitalne projekte. Naravno najveća investiranja odnose se na izgradnju novoga mosta. Također se može reći kako je i socijalni obzirom da je svaka pozicija koja se odnosi na brigu za građane, udruženja ili ustanove kao i javna poduzeća ostala ista ili uvećana u odnosu na proteklu godinu. Izuzev ove točke važno je napomenuti i Odluku o osnovnoj školi. Ovom odlukom se regulira osnovno obrazovanje u Usori. Kako je Ustavno pravo Općine Usora da ovo pitanje uredi pristupilo se istom. Iz Odluke se vidi da slijedi donošenje niza provedbenih akata.

U razgovoru sa načelnikom gosp. Anđelićem saznali smo da se isto priprema i za srednju školu. Rekao je:" Dobili smo pravo ali i odgovornost i stoga se pristupilo donošenju okvira za obrazovanje rad škole ali i kontrola rada škola i obrazovnih procesa odnosno programa i predavača sa ciljem što veće kvalitete izobrazbe naših učenika".

Istaknuli bismo i posljednju točku tj. Izvješće o gospodarstvu Usore za 2017. i 2018. godinu. U samom izvješću se vidi porast gospodarstva i porast broja uposlenih. Pred kraj 2018. godine imamo 1800 uposlenih na Općini Usora. U svom obraćanju na ovoj točki dnevnog reda načelnik gosp. Zvonimir Anđelić je istaknuo kako su pojedinci, obrti ili poduzeća u protekle dvije godine sa različitih razina vlasti ili zavoda za upošljavanje iskoristili preko pola miliona KM granta. Ovo je značajno povećanje u odnosu na ranije periode za što je sigurno zaslužna i općinska uprava kroz organiziranje okruglih stolova i blagovremeno prezentiranje svih vidova poticaja gospodarstvu. I naravno kroz programe Općinskoga vijeća koje je sve ovo prepoznalo i donosilo mjere. Također tu je i izravna podrška općini kroz ulaganja u poduzetničke zone. Općina je za ovo dobila 400 000 KM grant sredstava.

 

Tekst i slika preuzeti sa facebook stranice Radio Usora

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.