Izdano narandžasto upozorenje zbog obilnih oborina i mogućih poplava

METEOALARM - IZDANO NARANDŽASTO UPOZORENJE ZBOG OBILNIH OČEKIVANIH OBORINA I MOGUĆIH POPLAVA

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog očekivanih obilnijih oborine.

Padaline se očekuju od 12. do 16. svibnja u većem dijelu Bosne. Maksimalne količine padavina se očekuju u središnjim, sjeverozapadnim i djelomično sjeveroistočnim područjima Bosne u nedjelju i ponedjeljak.

Od srijede pa do kraja tjedna intenzitet oborina će slabjeti. Očekivana količina oborina u nedjelju u središnjim i sjeverozapadnim područjima Bosne je od 40 do 60, lokalno do 90 l/m2 u tijeku 24 sata.

U ponedjeljak u većem dijelu Bosne od 60 do 90, lokalno do 120 l/m2 u tijeku 24 h. U utorak u većem dijelu Bosne se očekuje između 30 i 40 l/m2 u tijeku 24 h.

Akumuliriana količina oborina za narednih pet dana: u središnjim, sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim područjima Bosne između 80 i 150, lokalno i do 200 l/m2.

U ostatku zemlje uglavnom između 30 i 70 l/m2 u narednih pet dana. (Fena) Budući da se općina Usora nalazi u zoni podsliva rijeke Usore, koja je bijičastog karaktera i sklona izlijevanju iz svoga korita uključujući i njene pritoke, imajući u vidu na izdano "narandžasto upozorenje" za ovo područje za utorak 13. svibnja, Služba civilne zaštite obavještava i upozorava građane općine Usora na blagovremenu i dosljednu primjenu preventivnih mjera zaštite od poplava na cijelom području općine Usora.

Upozorenje se posebice odnosi na priobalna područja vodotoka, naročito rijeke Usore i njenih pritoka i za naseljena mjesta: Omanjska, Srednja Omanjska, Alibegovci, Žabljak, Tešanjka, Kraševo, Ularice i Makljenovac, a u cilju blagovremenog sklanjanja materijalnih dobara iz priobalnog područja i zaštite objekata.

Posebnu pažnju posvetiti blagovremenoj evakuaciji iz objekata, kako se ne bi desilo da stanari ostanu zarobljeni u objektima.

Služba civilne zaštite i Općinski srožer civilne zaštite Usora će pratiti stanje na terenu, te će sukladno situaciji izdavati obaviještenja i upozorenja za građane putem lokalnih medija.

 

Općina Usora

Last modified on Nedjelja, 12 Svibanj 2019 13:59

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.