Borci od danas dobivaju redovnu mjesečnu naknadu

Nezaposleni demobilisani borci koji imaju 57 i više godina, a nemaju primanja veća od 170 KM, od danas ostvaruju pravo na mjesečnu egzistencijalnu novčanu pomoć. Pravo imaju i ratni vojni invalidi od 20 do 60 posto. Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji danas stupa na snagu.

Spisak za isplatu

Kako je jučer za “Dnevni avaz” kazao federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, u svim općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu (BIZ) borci mogu dobiti prijavni obrazac, koji će popuniti i predati zajedno s ostalom dokumentacijom.

- Općinska služba izradit će prvostepeno rješenje, koje ide na reviziju u Ministarstvo za boračka pitanja. Kad se rješenje potvrdi, ide na spisak za isplatu. Onima koji odmah dostave svu dokumentaciju, kojom dokazuju da ostvaruju pravo na nakandu, novac će biti isplaćen već u septembru – rekao je Bukvarević.

Situacija je takva, tvrdi ministar, da će skoro svakodnevno neki od boraca ostvarivati pravo, jer će napuniti godine starosti ili ispunjavati ostale uvjete.

- Ista je procedura i za one borce koji trenutno ne ispunjavaju uvjete. Čim ispune sve kriterije, odmah treba da se jave u svoju općinsku službu, predaju dokumente i dobit će naknadu – rekao je Bukvarević.

Osiguran novac

Do kraja godine, prema procjenama Ministarstva, očekuje se da će pravo na naknadu dobiti skoro 20.000 boraca. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM. Za tu namjenu osigirano je 50 miliona

Ko ima pravo

Pravo na naknadu imaju demobilisani borci stariji od 57 godina. Prije podnošenja zahtjeva, moraju minimalno godinu biti prijavljeni na biro nezaposlenih. Uvjet je i to da borci imaju minimalno godinu učešća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i da nemaju mjesečne prihode veće od 170 maraka.

 

Izvor:www.avaz.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.