Obavijest sanitarne inspekcije i civilne zaštite o provođenju mjera zaštite od korona virusa na području Općine Usora

OBAVIJEST SANITARNE INSPEKCIJE I CIVILNE ZAŠTITE o provođenju mjera zaštite od korona virusa na području Općine Usora

U cilju sprečavanja daljnjeg širenja zaraze virusom COVID-19 (korona-virus), a prema preporukama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije i uputama Civilne zaštite Općine Usora, donosimo preporuke građanima koje se tiču svakodnevnog funkcioniranja zajednice.

Iako na području Općine Usora za sada NEMA prijavljenih slučajeva na virus pozitivnih osoba, ova situacija predstavlja velik i ozbiljan izazov pred kojim svi osobno moramo staviti oprez na prvo mjesto.

Civilna zaštita Općine Usora ne daje suglasnost za nijedno okupljanje građana na kojem se očekuje dolazak više od 20 osoba.

Za sva ostala okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru (nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba i sl.) preporuča se odgoda takvog okupljanja do daljnjega, jer iz objektivnih razloga nije uvijek moguće utvrditi zdravstveno stanje sudionika, mjesta i pokrajine koje su osobe posjetile proteklih 14 dana, jesu li ili nisu bile u doticaju s osobama zaraženim virusom COVID-I9, te imaju li te osobe rješenje o samoizolaciji, a kojeg se ne pridržavaju.

U slučaju iznimnih okolnosti i potrebe za okupljanja suprotno preporuci Službe, te za sva ostala okupljanja, organizatori su dužni osigurati najviše higijenske standarde, a koji se prvenstveno odnose na sljedeće:
- osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima u dovoljnim količinama,
- dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje, te da izbjegavaju bliži socijalni kontakt,
- dati jasnu uputu potencijalnim sudionicima da ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37,5 C) da ne dolaze na manifestacije i
- na vidljivom mjestu istaknuti sljedeće upute (po mogućnosti u boji, na formatu A3):

U slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava (kašalj, grlobolja i povišena temperatura) ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego prethodno telefonski kontaktirati svojeg liječnika obiteljske medicine, koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Potrebno je dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana, osobito ako se radi o obitavanju u nekoj od zemalja gdje je izražena epidemija coronavirusa.

Pred nama su izazovna vremena i opreza nikad dosta, ali najvažnije je da ne širimo strah i ne vodimo se panikom. Ako možete, ostanite u svojim domovima, ne izlazite, osim po najosnovnije namirnice, ne izlažite se nepotrebnom riziku od zaraze i budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima.

Molimo osobe koje dolaze iz zaraženih područja da se jave u Dom zdravlja Općine Usora na broj; 032/893-426, i 032/893-510, kontakt osoba Dragica Ćosić.

Također, pozivamo građane ukoliko imaju saznanja o dolasku građana iz visokorizičnih država da ista prijave općinskom sanitarnom inspektoru - Goran Tadić na telefon: 032-889-050 i 063/719-162.

Sve informacije koje primate o korona virusu pratite isključivo putem službenih kanala Kriznog stožera Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo ZDK. Ne nasjedajte da tendenciozne medijske napise nego uvijek i jedino slušajte struku.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.