U UKC-u Tuzla hospitalizirana osoba zaražena virusom Zapadnog Nila

U UKC-u Tuzla hospitalizirana osoba zaražena virusom Zapadnog Nila

Na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, a u pitanju su dvije žene koje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mostar.

Prvi slučaj registriran je u Tuzli 22. augusta 2018. godine. Oboljela žena je 1942. godište iz Brčkog, ali se liječi u UKC Tuzla.

Drugi slučaj registriran je 29. augusta 2018. godine. Osoba je također ženskog spola, rođena 1940. godine.

“Obje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne”, kazala je epidemiologinja Andrea Jurić te naglasila kako za sada ne postoji veći rizik za stanovništvo Federacije BiH.

Bolest Zapadnog Nila odavno je zahvatila i susjedne zemlje, i to nažalost sa smrtnim ishodima.

U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom jula do 10. septembra bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla. Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sistem.

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumuniji (117). Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba, prenose hrvatski mediji.

 

 

zosradio.ba/gracanicki.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.