Priopćenje za javnost iz Općine Usora

Priopćenje za javnost

S obzirom na brojne pojedinačne upite građana na okolnosti izazvanih elementarnom nepogodom, a prvenstveno vezano za privremeni most.

Danas je Dan Općine Usora i Dan 110. brigade HVO-a Usore, no umjesto svečanog obilježavanja prinuđeni smo baviti se posljedicama poplava.

Proglašeno je stanje elemetarne nepogode i mjere su još na snazi.
Općina Usora ne posjeduje javna poduzeća niti sama posjeduje bilo kakvu mehanizaciju za djelovanje u ovakvim situacijama.

Privatna poduzeća angažirana su na prioritenim mjestima odnosno tamo gdje se procijenilo da se može pomoći da ne dođe do plavljenja obiteljskih kuća, sanacija prometnica i slično.
S obzirom na veliku količinu i brzi rast razine rijeke Usore uzvodno od Teslića ništa više ili bolje nije se moglo učiniti.

Za eventualnu evakuaciju ili drugu pomoć bili su na raspolaganju timovi Federalne uprave civilne zaštite sa čamcem i drugom raspoloživom opremom u Makljenovcu.
U stabilizaciji su pomagala javna poduzeća angažiranjem prema potrebi radovima na čišćenju propusta uz puteve gdje se voda preljevala kao i uklanjanjem nanosa sa puteva kako bi se osigurala prohodnost.

Svi putevi u Općini Usora su prohodni, izuzev puta Žabljak-Vukovo i manjeg javnog puta u Bratićima, gdje će se izdati naredba da se izvrši sanacija.

Nažalost, ono gdje ćemo svi zajedno najviše trpjeti jest devastacija privremenog mosta.
Zbog izgradnje novog dvotračnog mosta planiran je privremeni prijelaz preko rijeke Usore za automobile i pješake, kojega je veliki vodeni val, odnosno drveće koje je voda nosila uništilo.

Općina će u dogovoru sa izvođačem radova maksimalno ubrzati popravak privremenog prijelaza.

Privremeni prijelaz nije značajno ulaganje niti je planiran kao takav, a samim uvjetima tendera predviđeno je i definirano da isti održava izvođač.

S obzirom na veliku investiciju novog mosta privremeni prijelaz imao je funkciju da bude ekonomičan i osigura osnovnu prohodnost pješaka i automobila u vremenu izgradnje novog mosta.

Molimo građane za razumijevanje zbog okolnosti i velikih voda, te čim se poprave uvjeti pristupit će se popravci privremenog mosta preko rijeke Usore.

Po prestanku važenja odluke o proglašenju elemetarne nepogode bit će formirano povjerenstvo za popis štete, a građane ćemo blagovremeno obavijestiti o istome.

Kako u prethodnim periodima, unazad 2 do 3 godine imamo učestale prirodne nepogode, a nismo imali podrške viših nivoa vlasti, poslije procjena štete obratit ćemo se za podršku, zbog nemogućnosti da Općina sama snosi sav teret tijekom sanacije svih nastalih posljedica.

Ovaj put se nadamo razumijevanju svih nivoa vlasti za pomoć u ublažavanju posljedica.

Brojnim građanima se zahvaljujemo na podršci, kako iskazanim riječima
tako i djelovanjem i osobnim zalaganjem u ovim nepogodama.

Na kraju svim građanima, u svoje osobno ime, a i u ime Općine Usora, čestitam Dan Općine, a pripadnicima 110. Brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora čestitam Dan brigade, i bez obzira na sve nedaće nastojat ćemo graditi i most ali i sve druge projekte i time stvarati bolje uvjete življenja.

Općinski načelnik
Zvonimir Anđelić, dipl. ing. građ.

 

Last modified on Srijeda, 15 Svibanj 2019 16:14

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.