Fotogalerija: U Metkoviću izložena nematerijalna baština Usore i Tešnja

Fotogalerija: U Metkoviću izložena nematerijalna baština Usore i Tešnja

Metković, 17.5.2019. - Otvorenje izložbe 'Nematerijalna baština Usore i Tešnja' sinoć u Galeriji GKS-a Metković označilo je uvod u 35. Smotru folklora jadranske Hrvatske 'Na Neretvu misečina pala', čije će svečano otvorenje biti danas u 18:30 na Trgu kralja Tomislava.

Na izložbi su prikazani predmeti iz Etnografske zbirke Karmela sv. Ilije, samostana i duhovnoga centra na Buškom jezeru u blizini Tomislavgrada, te fotografije velikoga formata na kojima je prikazan dio Samostan - duhovni centar Karmel sv. Ilije posjeduje jednu od najvećih etnografskih zbirki u Bosni i Hercegovini.

U njoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipka, instrumenti, razni uporabni predmeti, audio i videozapisi, stare i nove fotografije s motivima tradicijske kulture triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Dio su zbirke: nošnje, nakit, čipka, audio i videozapisi te fotografije iz Usore i Tešnja. Za izložbu su izabrana četiri kulturna fenomena toga kraja koja je na svoju Preliminarnu otvorenu listu nematerijalne kulturne baštine/naslijeđa stavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

To su četiri kulturna elementa, dva su iz tradicijske kulture Hrvata iz Usore: seoski polifoni oblik pjevanja u tri, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen i dva iz bošnjačke nematerijalne kulturne baštine: umijeće izrade čipke - keranje i sevdalinka, gradski muzičko-poetski oblik.

Keranje i sevdalinka zajednička su bošnjačka baština u cijeloj Bosni i Hercegovini koja u Tešnju ima svoju posebnost.

Osobitosti u načinu sviranja kucanja u tamburu saz u tom gradu njeguje Dedo Hadžiedhemović, svirač i pjevač sevdalinki, a Edina Brka jedna je od najboljih čipkarica u Bosni i Hercegovini izradom tehnike šivanja iglom, tzv. keranje.


Uz četiri već spomenuta elementa s Preliminarne liste, predstavljena fotografijama i videozapisima na izložbi, kulturni fenomeni koje lokalna zajednica Usore priprema uvrstiti na vlastitu zavičajnu listu nematerijalne baštine još su: umijeće izrade predmeta od gline na ručnom kolu, umijeće ukrašavanja božičnih ukrasa staklenim zrnjem (bobani orasi i bobani šećer) kao i običaji (ljuljanja) lilanja na Uskrs u Alibegovcima i gađanje šaranih jaja kovanicama u Alibegovcima.

Uvodno se posjetiteljima i gostima obratio tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, a nakon njega je više o samoj izložbi govorio umjetnički direktor Smotre prof. Vidoslav Bagur.

On je predstavio autora izložbe o. Zvonka Martića iz samostana Karmel sv. Ilije te autoricu čipki Edinu Brku. Prikazano je pjevanje udvoje te sviranje tradicijskih instrumenata, a Usorsko prelo izveli su članovi KUD-a Izvor iz Usore. Izložbu je otvorila Zrinka Mioč, ravnateljica Metković Ustanove za kulturu i sport Metković koja je suorganizator Smotre.

Fotogaleriju možete pogledat OVDJE.

Tekst preuzet za stranice metkovic.hr

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.