Preporuka za postupanje nakon poplave

Obavještava se stanovništvo sa poplavljenog područja Općine Usora da, nakon što se voda povukla, u narednom razdoblju ne konzumiraju povrće, a prvenstveno salatu, špinat, blitvu, luk i slične povrtlarske kulture zbog opasnosti od kontaminacije teškim metalima i organskim polutantima, kao i mogućnosti širenja zaraznih bolesti na tom području dok se ne izvrše adekvatna ispitivanja od strane nadležnih institucija.

Ove aktivnosti je potrebno provoditi u suradnji i koordinaciji sa nadležnim zavodima za poljoprivredu.

Na poplavljenom području, nakon što se voda povukla potrebno je obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju sa ciljem provođenja obvezne protuepidemijske dezinfekcije na ugroženim područjima. Ovisno od epidemiološke situacije, provesti obveznu protuepidemijsku dezinfekciju na ugroženom području u stambenim i drugim objektima, kao i gospodarskim i drugim institucijama na poplavljenom području sa nadležnim zavodima za javno zdravstvo, kao i higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja.

U vezi sa time pozivaju se fizičke i pravne osobe sa ugroženog područja u čijim objektima još nisu provedene navedene mjera da se sa zahtjevom obrate u nadležni Dom zdravlja Usora.

Na poplavljenom području, nakon što se voda povukla potrebno je izvršiti uzimanje uzoraka vode za piće u javnim i privatnim vodovodima, bunarima, izvorištima i drugim objektima za snabdijevanje stanovništva vodom za piće, te da izvrši kontrolu tih uzoraka i predloži odgovarajuće mjere kako nebi došlo do uporabe onečišćene ili neispravne vode za piće.

Zadužuju se nadležni upravitelji vodovoda sa područja Općine Usora da u suradnji i koordinaciji sa nadležnim kantonalnim zavodom za javno zdravstvo i higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Usora, navedene mjere provedu u što kraćem roku i o rezultatima nalaza odmah izvijeste Općinu Usora i korisnike vodovoda.

Preporučuje se stanovnicima Općine Usora da iz preventivnih razloga, do daljnjega, ne konzumiraju vodu za piće iz lokalnih vodovoda.

 

Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, dipl. ing. građ.

Last modified on Petak, 17 Svibanj 2019 19:30

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.