Više od polovine građana BiH vjeruje u neku od teorija zavjera vezanu za koronavirus

Istraživanje je pokazalo da više od polovine bh građana vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu, a trećina misli da je virus nastao u wuhanskom laboratoriju.

Prema dobijenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24 posto vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.  Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

- Trećina ili 32% građana smatra da je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14% smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12% je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, usljed ljudske pogreške dok 6% tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.
- 11% bh populacije smatra da Bill Gates, u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije
- Određen procenat građana BiH (7%) smatra da koronavirus uopšte ne postoji dok jako mali procenat (3%) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.