Pripremni sastanak za izradu elaborata zagađivača

Usora, 18.12.2017. - U radnom posjetu Općini Usora bio je doc.dr.sc. Mirano Jupić, prof. kao član radne skupine koju je imenovala Vlada Zeničko-dobojske županije, koja treba da izradi Registar zagađivača na području ove županije, a nositelj ove aktivnosti je Metalurški institut 'Kemal Kapetanović' Zenica. Gospodina Jupića primio je Općinski načelnik Zvonimir Anđelić s pomoćnicima Antom Bonić i Martinom Grujo.
    
    
Na sastanku se razgovaralo o budućoj suradnji sa Općinom Usora, koja uključuje obilazak svih lokacija i proizvodnih kapaciteta koji mogu biti izvorom zagađenja, kako zemljišta, tako i podzemnih voda i zraka. Nakon izrade registra/elaborata zagađivača biti će utvrđene mjere za smanjenje istoga, kao i uspostava redovitoga monitoringa nad tom problematikom. Snimanje stanja će također uključivati i postavljanje mobilne stanice za praćenje zagađenja zraka, kako bi se dobili relevantni pokazatelji za praćenje ovoga zagađenja, uključujući očekivano i izvjesno zagađenje od Termoelektrane Stanari.
      
Planiraju se i edukacijski sastanci s predstavnicima tvrtke Ekopak d.o.o. Sarajevo, koja je vodeći operater sustava upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini. Time se želi uspostava suradnje sa osnovnom i srednjom školom, kao i javnim komunalnim poduzećem s ciljem planskog prikupljanja ambalažnog otpada putem 'zelenih otoka' gdje bi se na najfrekventnijim lokacijama postavili odgovarajući kontejneri/posude za selektivno prikupljanje ambalažnog otpada, koji je vrijedna sirovina, kako bi se uz ekološke ostvarili i financijski efekti.
 
 

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.