VIDEO: Formiranjem DVD-a u Usori, ZDK bi uskoro mogao dobiti službu za odbranu od požara

Formiranjem dobrovoljnih vatrogasnih društava u Usori i Doboj Jug u ZDK je završen proces formiranja ovih društava u svih 12 lokalnih zajednica. Iz kantonalne uprave CZ godišnje za edukacije i opremanje DVD izdvajaju oko 200.000 maraka što će, ističu u ovoj Upravi, u skorije vrijeme omogućiti foirmiranje Kantonalne službe za odbranu od požara.

Iako bez dovoljne podrške zajednice, zahvaljujući najviše entuzijazmu, dobrovoljno vatrogastvo opstaje. Formiranjem društava u Doboj Jugu i Usori, sve lokalne zajednice u ZDK imaju dobrovoljna vatrogasna društva.

U Doboj Jugu su po formiranju iz kantonalnog štaba CZ dobili vatrogasno vozilo. „Mi imamo opreme sa kojom možemo odgovoriti nekim manjim zadacima. Imamo 30 članova i devet je njih nedavno položilo certifikate“, ističe Samir Mujagić, predsjednik DVD Doboj Jug. Dvije godine aktivno je i DVD u Usori koje danas okuplja 25 članova od kojih je polovina certificirana.

„Sami smo svjedoci svih ovih prirodnih nepogoda koje se dešavaju na našim podnebljima da je jedno ovakvo društvo jednoj lokalnoj zajednici kao što je Općina Usora, prijeko potrebno“, kaže Željko Joskić, predsjednik DVD Usora.

Svake godine za edukaciju i opremanje DVD iz Kantonalnog štaba CZ izdvoje oko 200.000 maraka.

„Ako nastavimo ovim tempom za dvije do tri godine bit ćemo sigurno u situaciji da ćemo na nivou Kantona moći ozbiljno da govorimo o formiranju Kantonalne službe zaštite od požara“, ističe direktor Uprave CZ ZDK Džavid Aličić. Imajući u vidu ćudljive vremenske prilike, uz obuku iz oblasti vatrogastva, dobrovoljni vatrogasci se educiraju i za djelovanje u slučaju poplava, klizišta i drugih vremenskih nepogoda. federalna.ba


Media

Last modified on Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018 16:57

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.