Članovi Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja RH posjetili Vareš

Predstavnici Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske boravili su jučer, 02. lipnja 2018. godine u Varešu.

Riječ je o uzvratnom posjetu članovima Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona, točnije općina Usora, Kakanj, Žepče i Vareš. 
Goste iz cijele Hrvatske, jer Zajednica okuplja 43 Udruge od Dubrovnika do Vukovara, dočekala je Dražana Klarić - predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Vareš, te predstavnici Udruga proisteklih iz domovinskog rata i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.  

Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred središnjim spomen obilježjem poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama domovinskog rata u Varešu. Vijence su položili predstavnici Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, predstavnici Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Kakanj. Vareški župnik fra Mirko Majdandžić izmolio je zajedničko opijelo za 125 vareških žrtava u domovinskom ratu, te u crkvi sv. Mihovila u 11 sati služio misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje domovinskog rata RH i BiH. Bila je ovo prigoda da se roditelji poginulih upoznaju i s poviješću i kulturnom baštinom vareškog kraja, pa su posjetili staru crkvu u Varešu, izgrađenu oko 1730. godine, koja je ujedno i najstarija sačuvana katolička crkva u BiH. Fra Mirko je gostima dao brojne podatke o samoj crkvi, njezinoj gradnji, predstavio oltar koji je u to vrijeme turske vladavine dovezen čak iz Venecije, te relikvijama koje su sačuvane do današnjeg dana. 

Vidno iznenađeni i oduševljeni informacijama koje su doznali, gosti su se nakon čaše dobrodošlice uputili prema Strici, gdje su im vrijedne žene iz udruženja Forum žena MZ Strica Zaruđe priredile ručak i osvježenje. Sve su služile u narodnim nošnjama vareškog kraja, te tako plijenile pozornost gosta iz Republike Hrvatske. Nemali broj njih je napravio i fotografije za uspomenu.


Pozdravne riječi dobrodošlice su u domu na Strici uputili Dražana Klarić - Dražana Klarić – dopredsjednica Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Vareš, Oto Farkaš – glasnogovornik Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, Zdravko Marošević - načelnik općine Vareš i Mario Andrić – umirovljeni brigadir OS BiH i ratni zapovjednik vareške 96. pukovnije HVO-a. Svi su se u svojim govorima složili i pozvali vlasti da malo više misle o roditeljima poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja.


Irena Škarić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba zahvalila se na srdačnom prijemu i uručila prigodne darove domaćinima, koje su većinom izradili članovi Zajednice.


Osim 40-ak članova Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, na ovom druženju bili su prisutni i članovi Predsjedništva Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i to iz općine Žepče: Drago Pranjić (predsjednik Zajednice) i Zorica Banović (tajnica Zajednice i općinske Udruge) i Mirko Šimunović, Marko Petrović; iz općine Usora Anđelka Marić (predsjednica općinske Udruge) i Ivan Bejić (tajnik); iz općine Kakanj Karmela Benić (predsjednica općinske Udruge) i Željko Kolaković (tajnik), Iz općine Vareš Dražana Klarić (dopredsjednica Zajednice), Emilija Zloušić i Ana Kristić, te članovi Udruga iz navedene četiri općine.



Bila je ovo prigoda da se članovi Zajednica udruga roditelja, te obitelji poginulih hrvatskih branitelja domovinskog rata iz Republike Hrvatske i Bosne i hercegovine druže, razmijene svoje patnje i boli i da na jedan određen način pokušaju zaboraviti i oprostiti sve što im se dogodilo… Jer podijeljena suza manje boli, isto kao što je podijeljena radost dvostruko veća, prenosi Radio Bobovac.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.