Posebni ljudi: Priča o Marici Ružić

Najbolji učitelj je onaj koji ti ukazuje gdje da gledaš ali ti ne govori šta da vidiš..

Uz ovu rečenicu počinjem priču o ženi koja je utjecala na živote mnoge djece sa poteškoćama u razvoju.

Nastavnica Marica nakon 27 godina rada u prosvjeti  otišla je u penziju,  ali je i dalje neumorna  u organizovanju humanitarnih akcija i druženju sa djecom. Nastavnica Marica je volonter. Općenito govoreći  volontiranje je jednokratni doprinos društvu, dok je za druge to životna misija.

Ono što ću posebno danas izdvojiti jeste sam taj pristup i nesebična podrška djeci kroz muzičke radionice.

Svi mi uvijek tragamo za savjetima i receptima uspješnosti, iako smo svjesni da univerzalnog recepta nema. Marica se  trudi da promoviše kvalitet, a zbog odnosa koji je razvila s djecom - klinci je jako vole, jer Marica je puna inspiracije i inicijative.

Bavljenje muzikom itekako može da pomogne mališanima da intelektualno napreduju, te da razviju introspektivnost . Na ovaj način djeca imaju više ljubavi i empatije.

Nastavnica ističe da putem muzičkih radionica korisnici se  oslobađaju nelagode, poboljšavaju sliku o sebi i svijest o vlastitom tijelu, poboljšavaju komunikacijske vještine te smanjuju društveno neprihvatljivo ponašanje kao što je  agresivnost i  impulzivnost.

Sve što u životu radim, radim srcem i dušom, a ove muzičke radionice sa djecom me posebno ispunjavaju i čine moj život kompletnim,  jer u svakom djetetu ostavljam dio svoje duše a i oni meni daju dio sebe. Svaki napredak za njih je i ogroman napredak za mene. „

 

 Teškoće s kojima djeca s posebnim potrebama svakodnevno žive, nameću dodatan stres u njihovom životu i ponekad imaju osjećaj manje vrijednosti u društvu. Muzika  pruža zadovoljstvo, umiruje, pokreće slobodu vlastitih misli, djeluje i na tjelesno tako da usporava rad srca, poboljšava krvotok te uvodi u san.

 

Radio ZOS/Medina Hadžić

Last modified on Četvrtak, 21 Lipanj 2018 15:41

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.