Veliki petak – najtužniji dan u životu kršćanina!

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se!

Veliki petak. Najtužniji dan u životu kršćanina. Isus prolazi kalvariju. Stotine rana i razderotina. Smrt koja je pobjedila smrt.

Na Veliki petak nema sv. mise. Obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Obavezan je post i nemrs. Ne jede se meso ni mesne prerađevine a dopušten je samo jedan obrok u danu. Umjesto svete mise održavaju se obredi. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli.

Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva. Umjesto obične molitve vjernika, čita se točno propisana sveopća molitva, u kojoj se moli za razne potrebe i osobe. Slijedi ljubljenje križa. Donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva. Svaki put se pjeva: Evo drvo križa…, a narod u šutnji poklekne, te odgovara: Dođite, poklonimo se!, svaki put višim glasom. Nakon toga svaki vjernik dolazi do oltara i klanja se križu ili ga ljubi. Pri tome se pjevaju tzv. prijekori, odnosno pjesme koje označavaju tužbe raspetog Krista za nezahvalnost puka.

Zatim slijedi pričest, i to s hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Nakon toga se iznosi Presveto (Kristovo tijelo u pokaznici) iz crkve, kao znak Kristove smrti. Nekad su stariji ljudi molili 33 Isusove krunice. Pila se čaša crnog vina kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv.

Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi. Taj dan trebala bi vladati apsolutna tišina u srcima, u kućama u obiteljima. Ne bi se trebalo raditi teške i bučne poslove. Treba dan posvetiti molitivi i duboko uranjati u Kristovu bol. Posebice u 15 sati kada je Isus izdahnuo.

Sveta Faustina: Promišljanje ­ Isus na križu

Isus: „Sve je to za spasenje duša. Razmisli što činiš za njihovo spasenje.“

Sv. Faustina: „Ugledah Gospodina Isusa razapetog na križu. Kad je Isus neko vrijeme tako visio, vidjela sam gomile razapetih duša, upravo tako kao i Isusa. Vidjela sam drugu i treću gomilu duša. Druga gomila nije bila pribijena na križ, ali duše su čvrsto držale križ u rukama. Treća gomila nije bila ni razapeta niti su duše držale križ u rukama, nego su ga vukle za sobom i bile nezadovoljne. Isus mi reče: ‘Vidiš li duše koje su slične meni u patnji i preziru? One će mi biti slične i u slavi. Te koje su mi manje slične u boli i preziru, imat će manje sličnosti sa mnom u slavi.“ Isuse, Spasitelju moj, sakrij me u dubini svoga Srca, da bi potkrijepljena Tvojom milošću, mogla postati slična Tebi u ljubavi križa i imati udjela u Tvojoj hvali.

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se!

 

 

Preuzeto sa:dnevno.hr

Last modified on Petak, 30 Ožujak 2018 08:29

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.