Danas je počela škola, kako će izgledati nastava?

Obavjest iz osnovne škole:

Prema uputama iz Općine Usora, obavještavamo vas o početku školske godine, potrebne epidemiološke mjere u vrijeme boravka u školi, obveze učenika i roditelja, kao i druge mjere potrebne za očuvanje zdravlja. Redovna nastava u OŠ " Ivan fra Frano Jukić" počinje u ponedjeljak 7.rujna 2020.godine.

Školski sat će trajati 35 minuta, mali odmor 5, a veliki odmor 10 minuta. Prvi sat kreće kao i do sada od pola 8. Busevi će krenuti voziti već od 7 sati ujutru. Za vrijeme svakog odmora će se izvršiti prozračivanje, a za vrijeme velikog odmora i dezinfekcija učionica. Posebno će se voditi briga da se učenici za vrijeme velikog odmora ne grupiraju, odnosno kontrolirati će se poštivanje razmaka od najmanje 1,5 metar.

Nastavni proces će se organizirati na način da će biti omogućena fizička distanca između učenika od najmanje 1,5 metar. Učenici će sjediti pojedinačno u klupama, a predmeti i površine koji se često dodiruju će se često prebrisavati i dezinficirati.

Kod dolaska učenika u školu, organizirat će se mjerenje tjelesne temperature svakom učeniku, a o istoj će se voditi pisana evidencija. Učenici s povišenim tjelesnom temperaturom (iznad 37) bit će vraćeni kući uz obvezu javljanja nadležnom liječniku. Svi djelatnici škole će biti aktivno uključeni u provođenje svih mjera i ukazivati na značaj pridržavanja propisanih mjera.

Roditelji/staratelji koji imaju simptome zarazne bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija ne smiju dovoditi niti odvoditi djecu iz škola, niti ulaziti u vanjske i unutrašnje prostore ustanove. Ispred ulaza u školu, prilikom dovođenja ili odvođenja učenika nižih razreda, obvezno je održavanje fizičke distance od 2 metra. Nema zadržavanja roditelja niti učenika u školskom dvorištu.

Na ulazu škole će se vršiti dezinfekcija ruku, dezinficijensom za ruke na bazi alkohola ili drugim odgovarajućim sredstvom koje će škola osigurati za učenike i djelatnike. Svi uposlenici škole će obvezno morati po ulasku odmah dezinficirati vlastite mobitele. Učenicima se ne preporučuje korištenje mobitela s obzirom da su mobiteli vrlo često higijenski neodgovarajuće održavani.

Učenici koji imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom uzrokovanih virusom SARS-CoV-2 ostaju kod kuće te ih roditelji/staratelji ne smiju dovoditi u školu. Učenici će morati kontinuirano održavati higijenu i pravilno ponašanje u kontekstu sprječavanja pojave infekcije.

Prije ulaska u učionicu djeca će obvezno dezinficirati ruke, a učitelj/nastavnik koji realizira prvi sat će pomoći učenicima prilikom dezinfekcije ruku. Učenici od šestog razreda pa nadalje trebaju nositi zaštitne maske ili vizire prilikom ulaska u školu, odlaska u toalet i na mjestima gdje se susreću s djecom iz drugih odjeljenja/razreda. Nošenje maske tijekom nastave se preporučuje kada je to moguće, posebno kada su u pitanju djeca koja imaju zdravstvene probleme ili su sklona čestim ifnekcijama respiratornog sustava.

Djeca rane školske dobi mogu nositi vizir ili masku ukoliko je sigurno da će tu masku prihvatiti i da ju neće konstantno dodirivati, igrati se s maskom i slično. U oblasti početnog čitanja i pisanja učenici prvog razreda osnovne škole trebaju nositi vizir, a također i učenici drugog razreda prilikom usvajanja drugog pisma i prvog stranog jezika.

Ako učenik razvije simptome COVID-19 tijekom boravka u školi, odmah će se obavijestiti roditelji, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. Ujedno će učitelj/nastavnik obavijestiti ravnatelja koji dalje obavještava higijensko-epidemiološku službu nadležnog doma zdravlja koja provodi epidemiološko istraživanje i neophodne epidemiološke mjere u ovom slučaju. U slučaju potvrde zaraze kod jednog učenika cijeli razred ide u samoizolaciju i nastavu će pratiti online.

Preporučuje se da svako dijete donosi svoju užinu i ne dijeli ju s drugom djecom. U slučaju potrebe odlaska po užinu, to treba činiti na način da se izbjegnu gužve. Također, učenici ne trebaju dijeliti ni školski pribor te će se izbjegavati rad u parovima, grupni rad i slično.

Za djecu kronične bolesnike, potrebno je da roditelji pored svog mišljenja, prije polaska u školu, školi dostave mišljenje nadležnog liječnika o procjeni njegovog zdravstvenog stanja i mogućnosti pohađanja nastave. Djeca u karanteni/izolaciji kao i druga djeca za koju preporuči nadležni doktor medicine, pohađaju online nastavu.

Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na području Općine Usora razmotrit će se uvođenje kombinirane ili online nastave.

 

Obavijest iz srednje škole:

 1. Nastava počinje u ponedjeljak 07.09.2020 u 13.00 h, a učenici trebaju doći u 12:30 h, kako bi im se prije ulaska u školu izmjerila tjelesna temperatura. Dolazak na mjerenje temperature je obavezan svakog dana i bez toga se ne može ući u prostorije škole. (O vremenu mjerenja temperature drugim danima će biti naknadna obavijest.) Prijevoz za taj dan će biti organiziran u isto vrijeme kao i prošle školske godine. O satnici prijevoza za druge dane učenici će biti naknadno obaviješteni.

2. Svi učenici su dužni prije početka nastave i ulaska u prostorije škole, u termin koji je određen, svakog dana sačekati ispred jednih od ulaznih vrata, svako odjeljenje pojedinačno, kako bi im se izmjerila tjelesna temperatura prije ulaska u školu. Zatim trebaju dezinficirati ruke i obuću. Na prednji ulaz dolaze prvi i treći razredi, a na sporedni ulaz drugi i četvrti razredi.

3. Školski sat će trajati 35 minuta

 4. Za vrijeme trajanja nastave škola će biti zaključana, te učenici za vrijeme odmora neće moći izlaziti u školsko dvorište. Također se preporučuje da za vrijeme malih odmora učenici ne napuštaju učionice i da se ne okupljaju u grupama. Preporučuje se nositi obrok od kuće. Za vrijeme velikog odmora jedan ili dva učenika iz svakog odjeljenja mogu otići kupiti obroke za ostale učenike.

5. Obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira za učenike i djelatnike, držanje rastojanja od 2 metra od drugih osoba, kada god je to moguće; kao i vođenje računa o ličnoj higijeni i učestalom pranju i dezinfekciji ruku. Zaštitne mjere su značajne zbog očuvanja zdravlja u uvjetima još uvijek prisutne opasnosti od koronavirusa i oboljenja koje ovaj virus uzrokuje, te zbog smanjenja rizika širenja zaraze.

6. Učenici ili njihovi roditelji su dužni da im izmjere tjelesnu temperaturu svakog dana prije polaska u školu i upišu je u za to namijenjenu bilježnicu, koja se može predočiti ukoliko se ukaže potreba za tim. U slučaju povišene temperature i simptoma respiratorne infekcije učenici ne dolaze u školu, već se njihovi roditelju javljaju telefonom ustanovi i doktoru obiteljske medicine, koji će poduzeti daljnje mjere.

7. Sa ostalim zaštitnim mjerama učenike će detaljnije upoznati razrednici na prvi dan škole.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.