Upaljen žuti meteoalarm za BiH za danas i sutra

Europski meteorološki servis "Meteoalarm" za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine. Meteoalarm je upaljen zbog grmljavine i obilnijih padavina.

Kako navode meteorolozi, vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako planirate aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane nadležnij institucija.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma.

Moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vjetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Generalno sinoptička slika izgleda zanimljivo. Prostrano polje visokog zračnog pritiska premjestilo se sa prostora Biskajskog zaliva istočnije na prostor Francuske i Centralne Europe.

Dva polja niskog zračnog pritiska, jedno na jugu iznad Sardinije, Korzike i Sicilije, drugo na sjeveroistoku Europe iznad jezera Finske i Ruske Federacije. Ono što dodatno generiše vremenske prilike na širem prostoru Balkana jeste topli greben koji se proteže od istočnog Mediterana preko južnog Balkanskog poluostrva. "Zanimljivo" će biti na Korzici, Italiji i na Balkanu.

Na ovom području, lokalno, vremenske prilike mogu biti i opasne. U utorak i srijedu, u Bosni i Hercegovini, moguće je i jače lokalno nevrijeme u vidu obilnog pljuska kiše i grada, naveo je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Last modified on Utorak, 19 Svibanj 2020 11:18

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.