Sastanak sa predstavnicima Vinarije „Povratak“ iz Žepča

Načelnik  općine Usora Zvonimir Anđelić ugostio je danas u svom kabinetu direktora i osnivača Žepačke vinarije „Povratak“, gospodina Vinka Zovko. Sastanku su još prisustvovali Josip Šumić, agronom u vinariji, Ivica Labudović, agronom u Općini te Nediljko „Iko“ Bilkić, naš dobro poznati sugrađanin čijim posredstvom je došlo do samog sastanka. Povod susretu je želja i potreba Vinarije za proširenjem svojih kapaciteta traženjem novih kooperanata, za što vide potencijal i na području naše Općine. Općinski načelnik obećao je svu moguću pomoć i suradnju u pronalaženju potencijalnih kooperanata od kojih su neki već pokazali zainteresiranost.

     

Vinarija povratak osnovana je 2013. godine, a danas posluje sa 22 kooperanta sa ukupno 38 hektara vinograda. Ove godine su obavili prvu berbu sa svojih nasada zasađenih 2014. godine koji naravno još nisu ušli u puni rod. Trenutno se grožđe prerađuje u privremenoj vinariji dok se završetak izgradnje nove velike vinarije sa modernim vertikalnim sustavom obrade očekuje krajem 2019. godine. Ta nova vinarija će imati kapacitet obrade 35.000 tona grožđa te proizvodnje 30 milijuna litara na godinu, što premašuje ukupnu proizvodnju vina u Bosni i Hercegovini. Upravo za ispunjavanje tog kapaciteta vinariji su potrebni novi kooperanti koje će pokušati pronači i na području Usore. 

U narednom periodu planirane su aktivnosti na približavanju ovog oblika suradnje našim sugrađanima, u cilju promicanja ovog vrlo isplativog vida ulaganja u poljoprivredu. Planirane su između ostalog edukacije u Usori ali i posjete samim nasadima te vinariji u Žepču.

 

Izvor: www.usora.com

Last modified on Srijeda, 06 Prosinac 2017 17:15

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.