Bernardica Periš Ministar savjetnik Veleposlanstva RH posjetila Usoru

Usora, 10.11.2017. godine - Usoru je posjetila Ministar savjetnik Veleposlanstva RH u Sarajevu za gospodarstvo Bernardica Periš.

Tom prigodom, Općinski načelnik Zvonimir Anđelić u uredu je primio Ministricu i upoznao je o stanju gospodarstva u općini Usora. Pomoćnik Anto Bonić istaknuo je sve pozitivne trendove u gospodarstvu Usore, s akcentom na nova zapošljavanja i pozitivnu vanjskotrgovinsku razmjenu, odnosno pokrivenost uvoza izvozom od 247,31%, ali i

na negativni prirodni priraštaj, koji je u velikoj mjeri posljedica ekonomske migracije koja je zahvatila šire okruženje, pa tako i općinu Usoru. Općina Usora u granicama svojih mogućnosti daje doprinos i poticaj boljem gospodrskom okruženju, a jedan od iskoraka u tom pravcu je i skoro otvaranje prve Javne predškolske ustanove „Ivančica“ u Žabljaku, kako bi se majkama omogućilo privređivanje i doprinos ekonomskoj održivosti usorske obitelji.

S tim vezi, načelnik Anđelić je ministrici Periš ukazao na raspoloživost općine Usora pogodnim gospodaskim kapacitetom, objektom bivše vojarne, zemljištem i uvjetima u ovoj poslovnoj zoni, te i svim poslovnim zonama sa željom da ovaj posjet i buduća suradnja na polju gospodarske diplomacije doprinese dolasku hrvatskog investitora koji bi pokrenuo poizvodnju u djelatnosti koja bi upošljavala žene.

Razgovaralo se i o novčanoj pomoći koju svake godine Vlada Republike Hrvatske preko Javnih natječaja donira za razne projekte koji su od velikog značaja za Hrvate u BiH. Uz iskazanu zahvalnost Republici Hrvatskoj, načelnik Anđelić je iznio očekivanja i za buduće unapređenje suradnje i potporu Republike Hrvatske ekonomskoj i kulturnoj održivosti ove lokalne zajednice.

Nakon radnoga sastanka upriličen je obilazak poslovne zgrade, bivše vojarne kao i poslovnih zona sa postojećim poduzećima kao i onih u nastanku. Naravno ministricu Periš smo upoznali i sa tvrtkama IMACO SYSTEMTECHNIK d.o.o. Usora i RABO industrie & technik d.o.o. Usora, koje su osnovali upravo hrvatski investitori i koje se uspješno razvijaju zadnjih 10 godina, tako da trenutno upošljavaju 95 radnika, a u planu je proširenje kapaciteta izgradnjom treće proizvodne hale i novim zapošljavanjem. Treba istaći, kako upravo firma IMACO, sa značajnim udjelom ženske radne snage, daje značajnu potporu utemeljenju i financijskoj održivosti Javne predškolske ustanove „Ivančica“.

Na kraju posjeta dogovorena je intenzivnija suradnja i razmjena informacija općinske uprave i sustava Gospodarske diplomacije pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u cilju snažnijeg doprinosa rastu usorskog i hrvatskoga gospodarstva.

 

 

Izvor: www.usora.com

Last modified on Srijeda, 06 Prosinac 2017 17:20

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.