Općina Usora među deset općina u BiH najugroženijih minama

Općina Usora među deset općina u BiH najugroženijih minama

Na današnji dan, 4. travnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv mina.

Bosna i Hercegovina je najpogođenija zemlja minskim problemom u Europi, a i više od dva desetjeća nakon rata trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 2,1 posto površine zemlje, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

 Prema podacima BH MAC-a za 2013. godinu, na prostoru FBiH ima oko 938,90 km2 površina koje se smatraju miniranim. Na području bh. entiteta Republika Srpska ima oko 267 km2 sumnjivih (miniranih) površina, što čini 1,07% od ukupne poljoprivredne površine tog dijela zemlje.

 Deset najugroženijih općina u BiH predstavljaju Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Iz BH MACA naglašavaju da su u poslijeratnom periodu u BiH od mina stradalo 1.756 osoba, od čega 613 osoba smrtno. Od ukupnog broja stradalih, 185 žrtava bile su žene ili 11 posto, a 250 žrtava bila su djeca ili 14 posto.

 Bosna i Hercegovina nije ispunila strateški plan 2009/2019 za potpuno očišćenje zemlje od neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, zbog nedostatka finansijskih sredstva.

 

Last modified on Četvrtak, 05 Travanj 2018 13:45

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.