Usorsko pjevanje „u tri“ među dvanaest kulturnih elemenata s liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa Federacije BiH

Očuvanje kulturne baštine u cijelom svijetu se doživljava kao jedan od najvažnijih vidova ispoljavanja kolektivnog identiteta, a narodi i zemlje koji imaju dugu i bogatu historiju posebno su sretni tom činjenicom. Pored velikog broja spomeniika graditeljskog naslijeđa Bosna i Hercegovina je zemlja sa veoma raznovrsnim nematerijalnim kulturnim naslijeđem.

Njegovanje, baštinjenje i predstavljanje tog dijela kulturnog naslijeđa predstavlja poseban izazov. Tim se aktivnostima bavi udruženje za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ koja će svoje aktivnosti na tom polju predstaviti na izložbi „Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine“, projektu koji je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Na izložbi se prvi put na jednom mjestu predstavlja nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH. Na ovoj multimedijalnoj izložbi kroz fotografiju, video materijale i pojedine predmete  izrađene različitim tradicionalnim tehnikama s pratećim tekstom predstavlja se dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine.

To su: konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevi, običaj košenja u Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja „u tri“ u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

 Ta tri zlatna glasa u Usori su Kata Varenica - Žica, Doma Muratović i Eva Bratić, članice KUD-a IZVOR.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.