Video: Tihomir Martinović, čovjek koji preparira ribe

Tihomir Martinović (45) ne živi ni blizu mora, nego u zagrebačkom kvartu Dubravi. Po zanimanju alatničar i kipar, Tihomir je u slobodno vrijeme taksidermist i i to vrhunski. 


Od djetinjstva se Tihomir zanimao za slikanje i modelarstvo, kao i za sportski ribolov. Što se tiče prepariranja, tu je praktički samouk. Početno je neznanje nadoknađivao entuzijazmom i energijom. 


- Mislim da je to bila osnovna škola, kad smo bili u Prirodoslovnom muzeju, kad sam prvi put vidio preparirane medvjede, risove i vukove. Potaknula me želja da taj dio prirode sačuvam. Kako sam inače ribič, onda je sam slijed događaja išao k tome da sačuvam ribe, kaže Tihomir.


Posljednjih godina uglavnom preparira vlastite trofeje - ili pak radi po narudžbi. Ribiči vole uspomene na borbu s prirodom, a cijena se formira prema dogovoru. Nekoć je po Hrvatskoj djelovalo mnogo starih majstora prepariranja. Danas, Tihomir poznaje - brojkom i slovima - dvojicu. Informacije se, dodaje - čuvaju kao zmija noge". 


Nakon skidanja, riblja se koža obrađuje u četiri faze. Najprije kirurško odstranjivanje kože. Zatim se koža odmašćuje i štavi kemijskim sredstvima. Kiparskim metodama formira se tijelo, a zatim se eksponat oslikava i lakira. Ljuske se, ako ispadnu, vraćaju lijepljenjem, jedna po jedna. I bojaju, jer riba štavljenjem postaje crno-bijela.


Preparirati se može doslovno sve, od srdele do kita, od žirafe do voluharice. Riblja je koža tanja nego kod sisavaca i ptica, pa je i obrada znatno delikatnija. Dok ne dočeka svoj red, riba je zamrznuta, a posao prepariranja katkad se dopunjava ukusnim ribljim filetima, za marendu.

Video prilog pogledajte OVDJE.

 

Preuzeto sa magazin.hrt.hr

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.